Willkommen - Ha már itt vagy

Willkommen - Ha már itt vagy

Merkel legnehezebb éve volt 2015

2015. december 26. - StanLee

Legalábbis a Die Welt internetes portálon közölt minap megjelent cikk szerint. Szerintem meg Merkel legnehezebb évei még csak most jönnek. Az első nagy forduló 2016 tavasza, amikor is két dolog fog történni:

  1. Megindulnak a menekültek következő hullámai feltartóztathatatlanul és
  2. A német társadalom a II.vh. után először, de nem utoljára megérezheti a radikális jobboldal megerősödését.

A Merkel vezette nagykoalíció nem tesz semmit annak érdekében, hogy a menekültek Németországba áradása egyáltalán csökkenjen majd 2016-ban. Most, 2015 december 26-án úgy gondolom, hogy nem kevesebb, mint 2 millió menekült fogja Németország határait átlépni 2016 végéig - családegyesítés nélkül. (Majd egy év múlva visszatérünk eme jóslatomra.)

A német társadalom nem is sejti, mekkora kihívások előtt áll a 2016-os évben, ami kihívásokat mind a politikai elit, mind a sajtó eltitkol előtte. A menekültek száma nem fog csökkenni 2016-ban, hiába egyezett meg az EU (Németország) Törökországgal. Több ezren fognak naponta egy jobb élet reményében útnak indulni. Megértem őket, a helyükben valószínűleg én is ezt tenném.

Sem a politikai elit, sem pedig a sajtó nem tudja megmondani, mi is fog történni ezzel az orszéggal, ha egy év alatt, akár csak még egy millió menekült megjelenik és kéri az ellátást. Sokat hallani arról, hogy az egyesítéskor bevezett ún. Solidaritätszuschlag (szolidaritási adó a keletnémet teróletek felzárkóztatása érdekében, amit a volt nyugatnémet tartományok munkaválllaói fizetnek) megtartása mellett fognak dönteni. Ez éves szinten 10 mrd eurót jelent, ha csak a nagyon pozitívan becsült kb. 20 ezer euró/menekült/év költséggel számolok, ez akkor is csak félmillió menekült ellátását fogja megoldani. Már most kb. 1 millió emberről beszélünk, tehát további 10 mrd eurót valahonnan biztosítani kell majd 2016-ban is a már itt lévők ellátására. Ha csak az idei nagyságú menekülthullám fogja elérni az országot 2016-ban, akkor az is nagyjából további 20 mrd euró többletköltséget fog az adófizetők nyakába zúdítani, tehát 2017-ben a német központi költségvetés a merkeli nagykoalíció miatt kb. 40 mrd eurót valahonnan össze kell, hogy szedjen. Itt említeném meg, hogy 2015-ben a német központi költségvetés bevétele 307 mrd euró volt, tehát 2017-ben a legjobb esetben is a menekültekre fogja fordítani Németország a teljes költségvetés több, mint 15%-át. Ez például 10 mrd euróval több, mint amit a honvédelemre költenek, de például majdnem háromszor annyi pénz, mint amit oktatásra, kutatás fejlesztésre költenek. De ez az összeg kétszerese annak, mint amit a hosszútávon munkanélkülieknek most évente fizetnek. Maga a társadalom többféleképpen reagálhat ezekre a fejleményekre.

Itt jön a képbe a poszt elején említett második pont, miszerint 2016 márciusában, a következő választások alkalmával megérzi a mostani politikai elit majd az ország két részre osztását a menekültkérdésben, ill. az arra adott nem létező válaszaival: elkezdenek megerősödni a jobboldali pártok (úgy, mint Mo-n a Jobbik). A választópolgárok benyújtják a számlát a mostani (menekült)politikáért. Hogy egy ilyen típusú politikai vereség a mostani nagykoalíciónak meg fogja-e változtatni a menekültpolitikáját: nem. Ez az, ami engem jobban aggaszt, mivel így ez az ország is politikai téren radikalizálódni fog és lesz egy német jobbikunk, amit szerintem senki nem szeretne.

Szóval Merkelnek nem 2015 volt a legnehezebb éve, hanem 2016 és 2017 lesz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://willkommen.blog.hu/api/trackback/id/tr18200274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2015.12.27. 09:41:03

Pontosan. És persze amikor majd a bevándorlók elkezdenek csintalankodni...

mim 2015.12.27. 10:54:41

Merkel rengeteget tesz a nemzeti irányzatú politika újjáélesztéséért az ideolgógiai alapú politizálásának következményei segítségével.

Ad Dio 2015.12.27. 11:23:20

A "liberalizmus"-t Európában azonosítják annak bal-liberális válfajával. Ennek okai érthetőek, de ettől még nem válik megalapozottabbá ez a tévedés. Ennek a liberalizmusnak NINCS olyan válasza, a menekült válságra, ami előremutató lenne. Ha a válság "magától" nem oldódik meg,

Ha a liberális konzervativizmus nem eszmél idejében, Európa radikalizálódik.

Németország a nagykoala miatt tehetetlen. A baloldal igyekszik a kudarcot Merkel nevével összekötni, ezzel párhuzamosan a willkommenskultur-on kívül mást nem hajlandó támogatni.

Merkelt csak a csoda menti meg.

Balt 2015.12.27. 11:28:05

Abban nem vagyok biztos, hogy az AfD és a Jobbik közé egyenlőségjelet lehet/kell tenni, sőt, megkockáztatom: talán jobb is lenne, ha a német politikában megjelennének egyelőre helyben, akár valamiféle koalícióban. (Sejtem, hogy a svéd megoldás fog következni: itt még csak nem is "kvázi" nagykoalíció próbálja majd őket kiszorítani, ezzel még tovább erősítve.)

Balt 2015.12.27. 11:31:25

A prognózissal egyébként vitám van: szóban persze továbbra is megy a refugeeswelcome - Merkel részéről feltétlenül, mert nem hazudtolhatja meg magát legalábbis szóban -, viszont ahogy most a macedón határőrizet sem a saját szakállára keménykedik, úgy a törököknek még azt is el fogják nézni, ha lőni fognak a gumicsónakokra.

Brix 2015.12.27. 11:35:22

Katasztrófahelyzet van. Az EU legfőbb vezetői még mindig kvótákról és legális áttelepítésről beszélnek ,amikor kezelhetetlen nagyságú , pontosan nem ismert számú tömegek érkeznek Európába. Szinte előre borítékolható, hogy nagyon komoly gazdasági-társadalmi és politikia válság elé néz Európa , ha már nem abban van... Az illegális migrációhoz köthető véres események mára mindennapossá váltak Európában,
(www.thelocal.es/20151226/african-migrants-riot-in-spanish-beach-town) nem kétséges , hogy veszélybe került az életformánk, a béke , a nyugalom , a jólét.
A legfontosabb lenne , hogy azok a polkitikusok, akik miatt a probléma exkalálódott ( Merkel és Juncker) minél előbb lelépjenek , hogy megérkezzen ez egészséges " immunválasz " ezekre romboló folymatokra.
Európa mindent elveszthet most, amit az elmúlt 70 évben elért, ha nem lesz radikális változás a menekültpolitikában

StanLee · https://newsroll.net 2015.12.27. 12:43:47

@Ad Dio: A nagykoalícióban az SPD csak Gabrielt tudja ringbe küldeni Merkel ellen, neki viszont esélye sincs, sose volt esélye Merkellel szemben. Az SPD-t nem rázta meg a közvéleménykutatásokban a menekültválság, ők indulnak a legjobb pozícióból, mivel ahogy írod is, ha Merkel politikája kudarcot vall, akkor ők a "Megmondtuk, másképp kellett volna csinálni" és megtartják a maguk kis 25%-os részét a Bundestagban. Schröder lelépése óta az SPD szenved, nem tud hova fejlődni. Ennek mondjuk a nagykoalíció is az oka.

@Balt: Merkel nem fogja direktben elismerni, hogy elfuserált a menekültpolitikája. Ezért is engedi, hogy olyan törvényjavaslatok kerüljenek elfogadásra, ami nem az ő fejéből pattannak ki, ha baj van, akkor más feje vesszen oda. Törökország nonkonform volt, aztán gyorsan barát lett, amikor Erdogan pénzért hajlandó volt az EU-s határ védelmét megkezdeni. Merkelnek minden megoldás jó, ami nem a német és EUs határon zajlik le a menekültekkel szemben. Ha Erdogan lelövi az összes menekültet, Merkelt az sem fogja érdekelni, mert annál kevesebb jön Németországba.

@Brix: Az EU meghalt annak létezni, amilyennek kigondolták az alapítók. Ezt Merkelnek és a menekülteknek köszönhetjük. Arra azért érdemes lesz odafigyelni, hogy a menekültkérdésben ha többségi elfogadás lesz az EUs javaslatokban, akkor Németország egyedül fog maradni.

Összeségében véve elmondható, hogy Merkel csak vesztesen kerülhet ki ebből a játszmából.

Ad Dio 2015.12.27. 17:10:50

@StanLee:

Az német baloldal a jobboldal által vezetett koalában nagyon kényelmes helyzetben van. Főleg amióta Merkel bemasírozott a bal-liberális sarokba. Annak is a legszélére. A baloldalnak elég annyit tennie, hogy nem engedi onnan ki és megvárja míg az idő így vagy úgy megérleli a helyzetet. Ha bukik, akkor a bukás elsősorban Merkelé és a jobboldalé. Ha túléli, akkor a koala nyer, amiben ők is benne vannak. A AfD elleni "kűzdelem"-ből is remélnek annak rendje és módja szerint egy adag szavazatot.

Németország jövője fájdalmasan bizonytalan. Ez pedig MINDENKINEK rossz Európában. Sajnos Merkel idén CSAK rossz döntéseket hozott. Egy ilyen formátumú politikustól ezt nem várná az ember...

StanLee · https://newsroll.net 2015.12.27. 17:22:39

@Ad Dio: En is pont igy latom, ahogy te. Merkelt amikor megvalasztottak, akkor nem sokat vartam tole. Jol kihasznalta 2008 utan a schroderi politika es az eros nemet gazdasag adta lehetosegeket es a kivaros taktikajaval jol fellenditette az orszagot. De egy igazi politikus karizmaja nem abban mutatkozik meg, hogy jo poziciobol indulva mit tud elerni, hanem tenyleges problemahelyzetekben milyen valaszokat ad. Merkel egyszer adott gyors es rossz valaszt, amikor beengedte a sok menekultet. Nemetorszag hosszutavon elasta magat, ezt most meg nem latjak es erzik, majd 10 ev mulva.

Ad Dio 2015.12.27. 17:28:41

@StanLee:

Én kevés politikusért "lelkesedtem" úgy mint Merkelért. Azt gondolom, hogy békeidőben a stílusa nagyon is bevált. Viszont kríziskehlyzetben 3-ból 3x követett döbbenetesen rossz taktikát. Valójában a kríziseket is békeidős stratégiával akarta kezelni. Ez pedig nagyon nem működik.

StanLee · https://newsroll.net 2015.12.27. 19:57:59

@Ad Dio: Én egy ideig reménykedtem abban, hogy egy Schäuble szerű ember lesz a német kancellár. Mondjuk Merkel jobb, mint Stoiber vagy Seehofer. Mindkettőn csak jót röhögünk, igaz Bajorországban élünk, de annyira vállalhatatlanok a bajor politikusok, hogy az már bűn.
süti beállítások módosítása