Willkommen - Ha már itt vagy

Willkommen - Ha már itt vagy

Nem kell félnetek, a menekültek maradnak!

2017. február 02. - StanLee

Biztos mindenki emlékszik még Merkel pont egy évvel ezelőtti - akkor is és most is igen meglepőnek számító - kijelentésére, hogy a menekültek, akiket Németorszég most befogad, haza fognak menni. Persze nem kell mindent biztosra venni, még akkor sem, ha azt maga Merkel mondja.

Ma reggel olvasom a Welt Online (WO) portálon ezt az igen érdekes cikket, aminek frappáns címe: Menekültpolitika: a védett státusz megvonása kivételes Németországban. Persze mondhatja mindenki, hogy ezt már 2015-ben is tudtuk, hogy ha egy menekült beteszi a lábát német területre, akkor onnan maximum önszántából fog lelépni vagy ha leöl pár embert, akkor talán kitoloncolják. Egyéb esetekben mindenféle jogcímeken maradhat bárki.

A német Bevándorlásügyi Hivatal (BAMF) a WO kérdéseire érdekes válaszokat adott. 2016-ban mindössze 240 elismert menekült státuszú embertől vonták meg ezt a besorolást, míg 256.136 személynek teljes menekült jogot adtak. A mai rendszerben a menekült jog 3 évig él, ez alatt ha a körülmények változnak, a BAMF ezt megvonhatja.

A 3 év letelte után ismét megvizsgálják, hogy mi a helyzet a származási országban, természetesen ilyen rövid idő alatt az esetek többségében nem változik a helyzet, így a menekült letelepedési engedélyt kap. Ez jelen pillanatban C1-es német nyelvtudást feltételez (felsőfok), ill. azt, hogy a teljes megélhetéséről gondoskodni tud a menekült. Nem kell félni, a többségnek ez sajnos nem sikerül.

Ekkor jön a következő szint, németül a Duldung (nem sértő fordítás most nem jut eszembe, de kb. megtűrt-nek fordítható). Korábban ha az ember 5 évig valahogy kihúzta Németországban, automatikusan megkapta az előző bekezdésben említett letelepedési engedélyt, ami már csak A2-es nyelvtudást (alapfok), ill. 50%-os öngondoskodást követelt meg. Persze ezen követelmények közül a többség már valamit fel tud mutatni, így 5 év után vagy megkapja a legtöbb menekült az időben körlátlan letelepedési jogot vagy tovább marad megtűrtként az országban, és él a szociális ellátó rendszerben.

Szóval Merkel mint mindig, most is olyasmit mondott, amit egy év után is még csak mosolyogva olvas az ember...

A bejegyzés trackback címe:

https://willkommen.blog.hu/api/trackback/id/tr712176030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása