Willkommen - Ha már itt vagy

Bankkártya körkép Németország - 2017. I. negyedév

2017. február 02. - StanLee

Az előző bejegyzésem óta sok minden változott. Még mindig a comdirect-et ajánlom újonan érkezőknek, de figyelem! A comdirect is, mint a legtöbb nagy bank, a kártyahasználat díját megváltoztatta.

Én jelenleg a következőképpen oldom meg a kártyahasználatot Németországban: az összes fizetésre a giro kártyát használom, ami egyben v-pay kártya is. Ezzel a kártyás fizetés ingyen van. A készpénz felvételre az automaták listájára az adott irányítószámon belül itt lehet keresni. Nem ajánlom az idegen automatából a készpénzfelvételt, mert annak díja 5,9 euró. A számlához adott esetleges Visa kártya használata sem javasolt (Európán belül), mivel egységesen magas díjakat számolnak fel sajnos.

Ha Magyarországon szükségem van pénzre, akkor a giro kártyával automatából veszek fel pénzt, mivel ez most ingyenes. A kártyás fizetéseket nem javaslom, mert ott min. 77 centes költséget fognak felszámolni.

Nem kell félnetek, a menekültek maradnak!

Biztos mindenki emlékszik még Merkel pont egy évvel ezelőtti - akkor is és most is igen meglepőnek számító - kijelentésére, hogy a menekültek, akiket Németorszég most befogad, haza fognak menni. Persze nem kell mindent biztosra venni, még akkor sem, ha azt maga Merkel mondja.

Ma reggel olvasom a Welt Online (WO) portálon ezt az igen érdekes cikket, aminek frappáns címe: Menekültpolitika: a védett státusz megvonása kivételes Németországban. Persze mondhatja mindenki, hogy ezt már 2015-ben is tudtuk, hogy ha egy menekült beteszi a lábát német területre, akkor onnan maximum önszántából fog lelépni vagy ha leöl pár embert, akkor talán kitoloncolják. Egyéb esetekben mindenféle jogcímeken maradhat bárki.

A német Bevándorlásügyi Hivatal (BAMF) a WO kérdéseire érdekes válaszokat adott. 2016-ban mindössze 240 elismert menekült státuszú embertől vonták meg ezt a besorolást, míg 256.136 személynek teljes menekült jogot adtak. A mai rendszerben a menekült jog 3 évig él, ez alatt ha a körülmények változnak, a BAMF ezt megvonhatja.

A 3 év letelte után ismét megvizsgálják, hogy mi a helyzet a származási országban, természetesen ilyen rövid idő alatt az esetek többségében nem változik a helyzet, így a menekült letelepedési engedélyt kap. Ez jelen pillanatban C1-es német nyelvtudást feltételez (felsőfok), ill. azt, hogy a teljes megélhetéséről gondoskodni tud a menekült. Nem kell félni, a többségnek ez sajnos nem sikerül.

Ekkor jön a következő szint, németül a Duldung (nem sértő fordítás most nem jut eszembe, de kb. megtűrt-nek fordítható). Korábban ha az ember 5 évig valahogy kihúzta Németországban, automatikusan megkapta az előző bekezdésben említett letelepedési engedélyt, ami már csak A2-es nyelvtudást (alapfok), ill. 50%-os öngondoskodást követelt meg. Persze ezen követelmények közül a többség már valamit fel tud mutatni, így 5 év után vagy megkapja a legtöbb menekült az időben körlátlan letelepedési jogot vagy tovább marad megtűrtként az országban, és él a szociális ellátó rendszerben.

Szóval Merkel mint mindig, most is olyasmit mondott, amit egy év után is még csak mosolyogva olvas az ember...

A nagy startup ötlet

Még mindig nem jött meg. A hétvégén is közel egy teljes napot brainstormingoltunk barátnőmmel, de nem sikerült egy olyan üzleti lehetőséget kitalálni, amiből akár 1-2 év nélkülözés után is meg lehetne éldegélni.

A helyzetünk kicsit speciális, mivel mindketten Németországban élünk és nem is akarunk most elköltözni innen, sok értelme amúgy sem lenne, mivel barátnőm Budapesten nem sok munkát találna, mert nem beszél magyarul, nekem meg nincs túl nagy kedvem visszamenni. Ezért gondolkozunk abban, hogy valamit el kellene indítani.

Egy fizikális bolt nyitásáról le is tettünk, teljesen mindegy milyen termékről van szó, az esetek többségében megfelelő felvevőpiacra lenne szükség és olyan termékre, amit az interneten nem lehet megrendelni. Mi az a termék, amit csak boltban tudunk jól eladni, nem kell hozzá valami speciális tudás, és egy 40 ezres kisvárosban sokat el lehet belőle adni? Mi ezt nem találtuk meg, mivel a legtöbb terméket már árulják, tehát egy sokadik boltot ugyanazon termékkörre alapítani totál felesleges, amit meg online is lehetne árulni, azt meg már amúgy is árulja nem csak egy webshop.

Gondolkoztunk egy webshop nyitásán is, mivel barátnőm szüleinek a birtokán lenne megfelelő nagyságú raktárhelyiség ingyen, internet van, a futárszolgálat meg ott is fel tudja venni az összecsomagolt árút, nem vagyunk a mostani lakhelyünkhöz kötve.

De mit lenne jó árulni? Itt is valami specialitásra, egyedi dologra gondolunk, mivel a következő dolgok közül egyikkel sem érdemes foglalkozni, mert már van belőlük elég online beszerzési hely:
- magyar borok (min. 3-4 oldalt találtam)
- magyar specialitások (ebből is jópár webshop van, meg őszintén, ki akar magyar kaját venni, nem olasz vagy francia kaját árulnánk)
- fonal értékesítés (barátnőm szeret kötni, de ebből is van avgy 20 webshop)
- ????

OK, eddig semmi. Gondoltunk arra is, hogy a melléképületeket átalakítanánk valami falusi turizmusra. Igen ám, csakhogy a cseh határhoz közel, Bajorország egyik legszegényebb körzetében, ahonnan az emberek elmenekülnek, nincs semmi látványosság, minek jöjjön ide valaki. Korábban azért volt jó, mert se mobil se internet nem volt, tehát full ki lehetett kapcsolódni, most már van gyors net és normális térerő is. Jópár ezer euróért kialakítani pár szobát, hogy aztán évente legyen pár vendégéjszaka, nem túl jó ötlet.

Kezdjünk bele mondjuk kertészkedésbe? Pár ha területünk van, mindketten agrár végzettségűek vagyunk, de hajtatáshoz nem is értünk, mert eddig mindent a házi kertben vetettünk, de az nem ugyanaz, mint nagyban. Tapasztalat nélkül meg nem akarunk bármibe beleugrani.

Gondoltam arra, hogy barátnőm családja által már vagy 100 éve használt forrás vizét üvegezném és mondjuk 100 euróért adnám literjét. Úgyis van annyi gazdag, aki csak azért, hogy megmutathassa, mennyi pénze is van, biztos venne belőle. De ennek meg túl sok marketinget kellene csinálni, nem vagyunk ebben olyan jók....

Szóval most ott vagyunk, ahol pár napja, hiába gondolkozunk, nem találunk semmi okosságot, amibe belekezdhetnénk.

Igazából azért jutottunk el ide, mert lett volna egy elsőre jól hangzó ötletünk - ez az én munkámból jött - csak jó pár hét aktív piacfelmérés, üzleti terv készítés után rá kellett jönnünk, hogy az adott fizikális terméknek, amit az elmúlt egy évben a munkámabn/szabadidőmben hoztam létre, nincs tényleges felvevőpiaca.

Merkel legnehezebb éve volt 2015

Legalábbis a Die Welt internetes portálon közölt minap megjelent cikk szerint. Szerintem meg Merkel legnehezebb évei még csak most jönnek. Az első nagy forduló 2016 tavasza, amikor is két dolog fog történni:

  1. Megindulnak a menekültek következő hullámai feltartóztathatatlanul és
  2. A német társadalom a II.vh. után először, de nem utoljára megérezheti a radikális jobboldal megerősödését.

A Merkel vezette nagykoalíció nem tesz semmit annak érdekében, hogy a menekültek Németországba áradása egyáltalán csökkenjen majd 2016-ban. Most, 2015 december 26-án úgy gondolom, hogy nem kevesebb, mint 2 millió menekült fogja Németország határait átlépni 2016 végéig - családegyesítés nélkül. (Majd egy év múlva visszatérünk eme jóslatomra.)

A német társadalom nem is sejti, mekkora kihívások előtt áll a 2016-os évben, ami kihívásokat mind a politikai elit, mind a sajtó eltitkol előtte. A menekültek száma nem fog csökkenni 2016-ban, hiába egyezett meg az EU (Németország) Törökországgal. Több ezren fognak naponta egy jobb élet reményében útnak indulni. Megértem őket, a helyükben valószínűleg én is ezt tenném.

Sem a politikai elit, sem pedig a sajtó nem tudja megmondani, mi is fog történni ezzel az orszéggal, ha egy év alatt, akár csak még egy millió menekült megjelenik és kéri az ellátást. Sokat hallani arról, hogy az egyesítéskor bevezett ún. Solidaritätszuschlag (szolidaritási adó a keletnémet teróletek felzárkóztatása érdekében, amit a volt nyugatnémet tartományok munkaválllaói fizetnek) megtartása mellett fognak dönteni. Ez éves szinten 10 mrd eurót jelent, ha csak a nagyon pozitívan becsült kb. 20 ezer euró/menekült/év költséggel számolok, ez akkor is csak félmillió menekült ellátását fogja megoldani. Már most kb. 1 millió emberről beszélünk, tehát további 10 mrd eurót valahonnan biztosítani kell majd 2016-ban is a már itt lévők ellátására. Ha csak az idei nagyságú menekülthullám fogja elérni az országot 2016-ban, akkor az is nagyjából további 20 mrd euró többletköltséget fog az adófizetők nyakába zúdítani, tehát 2017-ben a német központi költségvetés a merkeli nagykoalíció miatt kb. 40 mrd eurót valahonnan össze kell, hogy szedjen. Itt említeném meg, hogy 2015-ben a német központi költségvetés bevétele 307 mrd euró volt, tehát 2017-ben a legjobb esetben is a menekültekre fogja fordítani Németország a teljes költségvetés több, mint 15%-át. Ez például 10 mrd euróval több, mint amit a honvédelemre költenek, de például majdnem háromszor annyi pénz, mint amit oktatásra, kutatás fejlesztésre költenek. De ez az összeg kétszerese annak, mint amit a hosszútávon munkanélkülieknek most évente fizetnek. Maga a társadalom többféleképpen reagálhat ezekre a fejleményekre.

Itt jön a képbe a poszt elején említett második pont, miszerint 2016 márciusában, a következő választások alkalmával megérzi a mostani politikai elit majd az ország két részre osztását a menekültkérdésben, ill. az arra adott nem létező válaszaival: elkezdenek megerősödni a jobboldali pártok (úgy, mint Mo-n a Jobbik). A választópolgárok benyújtják a számlát a mostani (menekült)politikáért. Hogy egy ilyen típusú politikai vereség a mostani nagykoalíciónak meg fogja-e változtatni a menekültpolitikáját: nem. Ez az, ami engem jobban aggaszt, mivel így ez az ország is politikai téren radikalizálódni fog és lesz egy német jobbikunk, amit szerintem senki nem szeretne.

Szóval Merkelnek nem 2015 volt a legnehezebb éve, hanem 2016 és 2017 lesz.

 

 

Amikor Merkel kancellár lett...

Nagyon jól emlékszem a napra, amikor Merkel kancellár lett. Barátnőmmel a kollégiumi szobánkban a kis ágyon ucsörögtünk, épp valamit néztünk a tv-ben, amikor jött a hír. Kicsit sajnáltam, hogy Stoiber nem volt elég jó a feladatra, folyamatosan pár kérdés járt a fejemben: ki ez a nő egyáltalán, mit fog kezdeni a feladattal, mennyire tudja majd jól vezetni az országot?

Persze gyorsan megfeledkeztem ezekről a kérdésekről, mert más területre tevődött át az aktivitás...

Szánalmat érzek az átvert menekültekkel szemben

A minap olvastam az egyik német hírportálon, hogy Észak-Rajna-Vesztfália egyre inkább kezdi komolyan venni a kiutasításokat és ennek "áldozatául" esnek például albán családok is. A cikkben egy kiutasított család történetét írják le, amikor is hajnalban minden előzetes bejelentés nélkül megjelent a rendőrség és összecsomagoltatta a korábban jogerősen kiutasított családdal a dolgait és nemsokára már úton voltak hazafelé, Albániába. A gyerekek még csak el sem tudtak köszönni az iskolából, óvodából.

Ma olvasom a focus.de-n (egyik kedvenc bulvársajtó forrásom, a bild.de szintjére azért már nem alacsonyodom le), hogy az egyik szír "menekült" családot képekkel illusztrálva elkísérték az osztrák határtól a passzaui vasútállomásig, és a szír leányzó nem ilyennek képzelte el az első napját Németországban. (Csak mellékesen írom le, amikor én is megérkeztem Németországba 13 évvel ezelőtt, nem olyan volt, mint amilyennek elképzeltem.)

Olyan szívesen elmondanám az összes menekültnek, függetlenül attól, hogy melyik országból érkezik: egy óriási átverés áldozata vagy. A német politika átverésének az áldozata vagy és leszel. Ha a helyedben lennék, nem is gondolkoznék azon, hogy egyáltalán Németországba jöjjek.

Miért? Mivel csak ugyanolyan menekült státuszt fogsz kapni, mint az első bekezdésben leírt albán család, akit olyan gyorsan elszállítottak innen, miután a német politika biztonságos országnak minősítette a hazájukat, hogy köpni-nyelni nem tudtak. Mit ér az, hogy mindenedet feladod abban az országban amiben felnőttél, hogy majd kitoloncoljanak pár év múlva, amikor Szíria egyes területein nyugalom honol? Soha nem lehettek a német társadalom teljes jogú tagjai, a diplomád, az iskolai végzettséged nem ér semmit itt, ki vagy szolgáltatva a német bürokráciának, nem érted azt a nyelvet, amit az itt lakók beszélnek, az emberek többsége közönyös lesz majd veletek szemben, szinte már senkit nem érdekel, hogy milyen körülmények közül jöttök, ugyanúgy el fog nézni felettetek a legtöbb ember, mint ahogy a budapesti aluljáróban már észre se veszem a több rétegnyi takaró alatt megkuporodó hajlkétalanokat. Egyre többen fognak majd dühöt érezni irányotokban, mert valahonnan el kell venni a pénzt, ami az eltartásotokra szükséges. A párizsi események óta, ha egy sötétebb bőrű ember megjelenik valahol, mindenki összerezzen és minden lépését követik, mert félnek. Ilyen országban akarsz élni menekültként? Én biztosan nem szeretném az életemet egy ilyen helyen leélni...

Dühöt érzek a német politikával, Merkel menekültpolitikájával szemben is. Az egyik kezével ad, míg a másik kezével elvesz. Csak ezt a menekültek nem tudják. Ők még mindig azt hiszik, ha bekiabálják Merkel nevét, az minden problémájukra megoldást jelent. Sajnos Merkel neve és a menekült kifejezés itt Németországban is olyan szitokszóvá alakul át lassan, ami semmi pozitívat nem jelent, hanem egyenlő lesz a közönnyel, elutasítssal, dühvel, csalódottsággal. Midkét oldalon: a menekültek és a német társadalom részéről is.

Meddig marad Merkel kancellár?

Remélem még nagyon sokáig. Természetesen nem azért, mert a munkájával meg lennék elégedve, hanem pont azért, mert a német és európai politika egyik legnagyobb arculcsapása lenne a berlini fal leomlása óta eltel időben, ha Merkel angolosan távozna az általa okozott politkai és társadalmi zürzavarból.

A német választók egy igen széles rétegének az lenne az igazán nagyszerű válasz a címben szereplő kérdésre, ha Merkel mielőbb lemondana, és helyette egy olyan politikai vezető, kancellár jelenne meg a mostani nagykolaícoió élén, aki a menekültpolitikában erős kézzel vezetné az országot, gátat szabva a kontroll nélküli bevándorlásnak mind Németországba, mind pedig Európába. Jelen pillanatban a német kancellár beállítottságától függ, hogy a menekültválság - már ha ezt a mostani helyzetet annak lehet nevezni - milyen módon kerül megoldásra nemcsak német, hanem összeurópai szinten is.

De térjünk vissza az eredeti kérdésre: meddig marad Merkel még kancellár?

Merkel (CDU) politikai ereje nagyon hosszú időn keresztül szinte töretlen volt, jól látszott, hogy a nagykoalíciónak (CDU/CSU és SPD) ő az egyik haszonélvezője, hiszen a választók körében pártpreferenciától függetlenül közel 75%-os támogatottsága volt, vagyis a választók ekkora részaránya elégedett volt a munkájával. Az ARD állami televízió által finanszírozott Deutschlandtrend nevű közvéleménykutatás múlt heti számai viszont kiábrándítóan alacsony értékeket mutatnak. A választók elégedettsége Merkellel az áprilisi 75%-ról 49%-ra esett vissza. Ennek egyik oka a választók által nagyon enyhe Görögországgal szembeni fellépés (kb. 8%), de ennél is nagyobb, majd 18% a most már a német sajtóban is nyíltan támadott menekültpolitika miatt jött össze. Érdekes, hogy a menekültekkel szemben erősebb hangnemet megütő bajor tartományi miniszterelnök Seehofer (CSU) választói elgedettségi mutatói pont a menekültügy kirobbanása utáni időszakban ugyanazon időszakon belül majdnem 15%ponttal nőttek, és 45%-kal majdnem ugyanazon a szinten van, mint Merkel a maga 49%-val.

Ha mindez nem lenne elegendő, Merkel saját pártja, jobban mondva uniója (CDU és CSU) eredményeit kell jobban szemügyre venni. Az ARD közvéleménykutatása alapján ha most tartanák a választásokat, akkor múlt héten a CDU/CSU a szavazatok 37%-át kapná meg, míg az egyik nagy nyertes az Alternative für Deutschland (AfD) a maga 8%-val. A CDU/CSU egy hónap alatt 3%-ot veszített, az AfD 2%-ot nyert, a másik nagy kolíciós partner SPD ugyanakkora szinten van a maga 24%-val. 2015 áprilisában a CDU/CSU még 41%-ot szerzett volna a választásokon, az SPD 25%-ot, az AfD 6%-ot (ebben az időszakban ezt a pártot már temették a politikai elemzők).

Az Insa-Meinungstrend 2015 áprilisában még 42%-ot mért a CDU/CSU-ra szavazók esetében, ugyanez a közvéleménykutató a héten megjelent legfrissebb adatai alapján már csak 34%-ot mért. Ez a 8%-os csökkenés természetesen eléggé elgondolkodtató, úgy, hogy az idei évben a német államkassza plusszos volt, és a német választók életszínvonalában sem lett nagyobb változás...

A focus.de egy ma megjenelt cikkében arról ír, hogy Merkel addig fog kancellár maradni, amíg a népszerűségi szintje a CDU/CSU uniónak 30%-ra nem csökken. Megítélésem szerint Merkel pozíciója mindaddig megingathatatlan, amíg az első igazán nagy választási vereségeket el nem szenvedi a párt. Ez a 2016 márciusában tartandó három tartományi választás eredményeitől függ majd igazán. Mivel Merkel nem akar tovább kancellár maradni (erre mutat a mostani menekült politikában tartott irányvonala), így kétféle választási lehetőség előtt áll:

  1. a 2016 tavaszi választások előtt nem sokkal bejelnti, hogy a menekültszámnak felső határa van, és elkezdik a ki- és vissztoloncolásokat, ezáltal szavazatokat tud szerezni a saját pártjának, valamint válaszút elé állítja szövetségesét, az SPD-t a menekültkérdésben.
  2. nem tesz semmit, hagyja a három tartományban leromolni a CDU/CSU eredményeit, bejelenti a választási vereség után, hogy nem fog indulni a kancellári pozícióért és a 2017-es választásra készülve az eddiginél szigorúbb menekültellenes politikát fog követni.

Miért fog egyáltalán Merkel szigorúbb menekültellenes politikát kezdeni? Az elmúlt egy hét eseményei azt mutatják, hogy a saját utat járó, a választók többsége által elvárt menekültpolitikát folytató de Maizière kicsapongásait nem követték Merkel el- és rendreutasító személyes megnyilvánulásai a közmédiában, ill. a saját párton belülről is, meghatározó személyektől kapott támogatást a belügyminiszter, így biztos, hogy irányváltás van készülőben.

Szóval remélem, hogy Merkel még sokáig hatalmon marad és rendbehozza mindazt, amit elrontott - majd utána kivonul a német politikából.

A kerítés

A magyar-szerb határon felállított kerítésnek szimbólikus jelentéstartalmai vannak. Aki kitalálta, az egy jót brainstormingolt.

A magyar választók felé azt mutatja, hogy itt van Orbán és a FIDESZ, aki megtesz mindent annak érdekében, hogy megvédje a hazát a beáramló menekültekkel szemben. Ezzel és a plakátkampánnyal, valamint a nyugat felé tanúsított politikai hozzáállásával Orbán megnyerte a 2018-as választásokat, az EU pénzén.

A migránsok felé mutatja, hogy ide nehezebben fogtok ezentúl bejutni, mint korábban, mehettek másfelé, vagy elfogadjátok a játékszabályokat, amiket mi diktálunk.

A határvédelemnek ez egy jó módja, mivel nem egy 175 km-es szakaszt kell védeni és azon összefogdosni a határátlépőket, hanem a kapukon és a vasút, egyéb miatti nyílásokon lehet szervezetten, kevesebb energiával összeszedni a menekülteket.

A kerítés üzen az EU-s politikusoknak is, hogy lehülyézhettek, de attól még egy olyan politikus vagyok, akit figyelembe kell venni - őszintén, melyik másik közép-kelet európai blokkból jövő miniszterelnököt ismernek annyira, mint Orbánt.

A kerítéssel rámutatott Orbán a menekültproblémára, amit a nyugati politika addig magasról lesajnált, mert nem az ő országukban jelent problémát. Azzal sajnos nem számoltak, hogy a sajtó miatt a saját társadalmuk és választóbázisuk egy része a kerítés miatt radikálissá fog válni, és elvárná a saját politikusaitól, hogy tegyen meg mindent a saját országuk védelme érdekében, mint ahogyan azt teszi Orbán.

És furcsamód Orbánnal most tárgyalnak, eddig magasról tettek rá, látják a nyugati hatalmak, hogy ebben a témában Orbán most az ellenszelet fújja, és nehéz lesz kifogni a szelet a vitorlából.

A menekülteknek nem tetszik a német ellátás

A puszta földön lévő matracokon fekszik úgy 60 fiatal menekült férfi. A konténerekből álló helyiség kb. 40 m2, a közepén egy pad, rajta dobozos víz. Egy-két fehér műanyag szatyorban szeletelt kenyér, egy alma és egy szelet csokoládé. A földön egy fekete fürtös hajú kislány ugrál rózsaszín tréningruhában. Egy banán héjával játszik.

Életképek a passaui menekülttáborban, pontosabban az első regisztrációs táborban. A menekültek többsége, kb. 70%-a ilyen körülmények közé érkezik meg a hőn áhított Németországba, a németek által csak balkáni útvonalnak nevezett migrációs folyam végállomására. A gyors regiszrtráció után - a német EASY menekült regisztrációs rendszer csak reggel 8 és este 8 között működik, ha éppen túlterheltség miatt nem áll - az ún. königsteiner rendszer alapján szétosztásra kerülnek az egyes szövetségi tartományok között. A tartoményok tovább osztják az egyes településekre a menekülteket.

Lutz Urbach Bergisch Gladbach polgármestere az elhelyezés menetéről csak annyit mond, hogy a polgármesteri hivatal délután telefonhívást kap, hogy holnap mennyi menekült érkezik, akiknek az elhelyezéséről gondoskodnia kell. Nem ez az egyetlen település, ahol szinte minden előkészület nélkül kell a menekülteket fogadni. Mindennapos eset Németországban. Másnap reggel ott áll a busz az új jövevényekkel. A polgármester azt se tudja, honnan szerezzen be egy-két lakókonténert, sátrat, vagy hol is kezdjen neki a szállás elkészítéséhez.

Ilyen körülmények és feltételek mellett természetesen nem kellett hosszú idő, hogy a tömegesen érkező menekültek elégedetlenek legyenek. Már az első regisztráció is nagyon lassan halad, a későbbiekben az ideiglenes elhelyezésük is nehézkes. Tegnap is demonstráltak a menekültek Schwarzenborn-ban (Flüchtlinge protestierten gegen Zeltlager in Schwarzenborn) mivel megítélésük szerint az elhelyezésük körülményei nem megfelelőek. Kritizálták a szállás minőségét és az élelmiszerellátást is. A táborban most csak kb. 300 menekült él a fűtött sátrakban, maximum 500 fősre tervezik a sátortábort. Nem ez volt az első és egyetlen menekülttábori demonstráció az elmúlt hetekben. Természetesen ezekről az eseményekről az országos német sajtó nem cikkez.

Sajnálom, hogy a menekültek hamis vágyakkal érkeztek Németországba és fájdalmas azzal szembesülniük, hogy a hőn áhított ország nem tud nekik megfelelő védelmet, ellátást nyújtani. Az még fájdalmasabb lesz nekik, amikor az álam védelmező karjai közül kikerülnek majd a nehéz mindennapokba, ahol majd küzdeniük kell a normális életért és Szent Merkeltől nem kapják meg még ezt a minimális segítséget sem.

Forrás: focus.de: Noch drei Tage bis Deutschland

 

A menekültkérdés margójára...

Sajnos sem az EU-s, de a német politikusok sem akarták meglátni a menekült kérdés problematikáját még akkor, amikor nem jelentett ekkora problémát, mint napjainkban és ami most a körmükre égett. Míg a többség, de leginkább Németország és Franciaország az eurózóna, azon belül is Görögország megmentésével voltak elfoglalva, addig megjött egy az egész uniót érintő probléma, amire sajnos még csak elképzelés szintjén sincs ötletük a politikusoknak, hogy mit is kezdjenek vele.

Természetesen lehet Orbánt szidni a kerítésért, vagy a kissé "furcsa" menekült(ellenes) politikája miatt, de azért Merkelt sem lehet piedesztára emelni a menekültügy nem megoldására tett kinyilatkozásai és nem létező tettei miatt.

Habár nagyon durván hathat, a menekült/migráns/bevándorló ügyet is ugyanúgy egységesen kell kezelnie az uniónak, mint ahogyan azt tette sok esetben, pl. az 1 sertésre/csirkére jutó minimális terület esetén, vagy a ketreces tojótyúktartás beszüntetésével. Meg kell határozni az egyes országok gazdasági lehetőségeinek megfelelően, hogy mennyi embert kell befogadnia és milyen minimális juttatásokat, ellátást kell biztosítania a menekültek számára. Ez jelentheti az elszállásolás minőségét, a havi készpénz maximális nagyságát is, mivel azért a menekültek sem buták: ha az egyik ország jobb életkörülményeket biztosít számukra (Németorazág vs. Magyarország), akkor természetesen azt az országot fogják választani, ahol többet kaphatnak, és nem fogja őket érdekelni, hogy a sorsolás alapján Románia az új lakhelyük, ugyanúgy Németországba fognak vágyni.

Természetesen nagy kérdés, hogy ezzel a problémával ez EU meg tud-e birkózni. Szerintem nem, de nagyon remélem, hogy az idő meg fog cáfolni...