Willkommen - Ha már itt vagy

Willkommen - Ha már itt vagy

Bankkártya használat Németországban

2014. május 10. - StanLee

Ha már itt vagy Németországban, érdemes lesz a bankkártyás fizetésől is szót ejteni. Magyarországon széles körben elterjedtek az egyes nagy cégek kártyái (Visa, MasterCard). A német piac kicsit más, mint otthon.

Az első és legfontosabb, hogy a hitelkártyákat (még akkor is ha debit kártyáról van szó) csak bizonyos esetekben lehet Németországban használni. Széles körben elterjedt az EC (EuroCash) kártya, amit Magyarországon egyik bank sem forgalmaz. Csak EC kártyával lehet fizetni pl. a legtöbb élelmiszerüzletben (Aldi, Real, netto, stb.). Hiába van kirakva a Maestro logo az Aldi-ban, a pénztáros nem fogja elfogadni a magyar Maestro logoval felvértezett debit kártyát, mivel az nem egy német bank számlájához van hozzárendelve. Ugyanígy a ruházati boltok közül a legtöbb K&L, H&M, stb. sem fogadja el a neves amerikai kártyakibocsátók kártyáit. Nem tudsz a helyi tömegközlekedésre jegyet venni, csak a DB (Deutsche Bahn) távolsági vonataira egy dombornyomott kártyával.

Megoldás első körben egy bankszámla nyitása német banknál. A másik lehetőség, hogy akkora készpénzállománnyal jössz ki, hogy legalább egy hónapot ki tudjál húzni, amíg lesz német bankszámlád kártyával.

Az EC kártyára integrált GeldKarte chip segítségével lehet kisebb összegeket szinte minden boltban kifizetni. A GeldKarte egyik hátránya, hogy maximum 200 euro értékig lehet feltölteni. De ezért cserébe akár névtelenül is lehet fizetni vele. Mire jó a GeldKarte? A legtöbb tömegközlekedési társaságnál ez az egyik leggyorsabb és az egyetlen készpénz nélküli fizetési módszer (a münchen MVV bizonyos jegytípusokat akár 10 centtel is olcsóbban ad, ha GeldKarte-val fizetsz, ill. ahogy írtam, a nagy amerikai hitelkártyákat meg nem is fogadják el). A parkolóautomatánál is lehet a kártyával fizetni. Én speciel amikor csak lehet, ezt használom, mert sokszor nincs pont annyi apróm kéznél, hogy kifizessek 50 centet egy 30 perces parkolásra, vagy olyan összeg jön ki, hogy a bedobott pénzből kétszer akkora tömegű visszajárót kapok. Whitelabel GeldKarte-t itt lehet venni.

Az EC kártya használatának természetesen vannak más kézzel fogható előnyei. Ha egy német Visa vagy MasterCard kártyával fizetsz, akkor a vásárlás összegének akár 3%-át is levonja a bank kezelési költség címén. Ez igaz a bel- és külföldi fizetésekre is. Azért a pár euróért, amit megspórol az ember az EC kártyával havonta, megéri azt használni és nem a hitelkártyával vagánykodni.

Persze hitelkártya nélkül nem lehet egy-két dolgot igénybe venni. Ilyen az autóbérlés, vagy a repülőjegy kifizetése. Ezért érdemes valamelyik nagyobb banknál egy hitelkártyát beszerezni (pl. Barclaycard) aminek minimális éves díj mellett egy meghatározott hitelkerete van. Én az ilyen jellegű kifizetéseimet még a magyar kártyámmal végzem, de nagyon szivom a fogam a tranzakciós díj miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://willkommen.blog.hu/api/trackback/id/tr236146576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása